Stoken met verschillende soorten haardhout
Er zijn veel verschillende soorten hout waar mensen mee stoken, niet elke houtsoort is geschikt om te gebruiken als haardhout. In dit artikel leest u meer over de verschillende soorten én welke soorten het beste zijn om mee te stoken. Goede brandstof is de 'motor' van uw haard. U heeft het meeste profijt van uw haard als u stookt met kwalitatief hoogwaardig en goed gedroogd hout. Hiermee voorkomt u ongewenste bijverschijnselen als rookvorming of vuurspetters.
Droog hout
Het is belangrijk dat het hout goed droog is. Vers gekapt hout bevat veel vocht (ca. 60%), dit is niet geschikt. Dit is gemakkelijk te checken wanneer u een dof geluid hoort als u 2 blokken tegen elkaar aanslaat. Het advies is daarom ook het haardhout minimaal 2 jaar te laten drogen. De beste plek daarvoor is buiten onder een afdak, bij voorkeur op een zonnige plek. Om het vochtpercentage van het hout te meten is een vochtmeter ook een optie. Deze vind u onderaan dit artikel, in onze webshop of in onze showroom.
Rook
Lichtgekleurde (wit of kleurloos) rook duidt op het gebruik van geschikt hout én een goede verbranding. Wanneer de rook grijs, blauw of zelfs zwart is, dan spreken we van een onvolledige verbanding. Dit ontstaat door het gebruik van te vochtig hout, te weinig luchttoevoer of een slecht trekkend rookkanaal.
Geschikte houtsoorten
Harde houtsoorten geven een korte vlam en hebben een lange brandduur. Eiken-, beuken-, essen-, en elzenhout zijn het meest geschikt.
Minder geschikte houtsoorten
De minder geschikte houtsoorten zijn licht, zoals: berken-, populieren- en wilgenhout. Deze soorten geven een lange vlam maar hebben een korte brandduur. Naaldhout is ook minder geschikt, deze houtsoort bevat veel hars.
Ongeschikte brandstof
- Nat of vers hout. Met dit soort hout gaat de haard moeilijk aan en geeft het weinig tot geen warmte.
- Geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout. Deze chemicaliën zijn slecht voor het milieu en tasten de ruit van de houtkachel aan.
- Bedrukt (gekleurd) papier.
- Brandbare vloeistoffen Plastic, textiel en overige afvalmaterialen.
Beter Stoken
Bij het stoken van hout ontstaat er as. Na veel stookuren ontstaat er een bedje van as. Dit zorgt voor een isolerende laag in uw haard, zorgt voor een temperatuurtoename en verbetering van het verbrandingsproces. Wij adviseren u om het as te laten liggen. Pas wanneer de aslaag de onderste luchttoevoer afsluit of over de asdorpel heen komt kunt u hier wat as uitscheppen en zorgen dat er nog ongeveer 2 centimeter aan as in uw haard blijft liggen. Voor het afvoeren van as is het belangrijk dat u een stalen emmer gebruikt, zelfs na een paar dagen kan as nog gaan smeulen. Hierdoor is een stofzuiger ongeschikt, de stofzuigerzak en de inhoud is namelijk zeer brandbaar. Afgekoelde as maar afgevoerd worden in de gft-container.
TIP
Wij organiseren ook stookavonden. Mocht u dit interessant vinden kunt u een mail sturen naarinfo@fuegofire.nl, bellen of whatsappen naar 0548-361282.