Stookwijzer & Stookalert
Helaas kunnen houtkachels nog weleens voor overlast zorgen. Dat is best jammer, gezien het doorgaans vrij eenvoudig te voorkomen is door verantwoord te stoken. Een van de belangriijkste onderdelen daarvan zijn de weersomstandigheden.
Weersomstandigheden en hout stoken is altijd lastig. Twijfel je bij bepaalde weersomstandigheden of het wel of niet verstandig is om te stoken? Daar is een tool voor, namelijk: stookalert en de stookwijzer. Beide zijn ze online te vinden en geven advies af, maar dit advies komt vaak niet overeen met elkaar. Welke is nou het beste om aan te houden?
Ideale weersomstandigheden
Naast het stoken van goed en droog hout én de juiste kennis van de stooktechnieken zijn weersomstandigheden erg belangrijk om te zorgen dat er op een verantwoorde manier gestookt wordt. Door voor het stoken van hout rekening te houden met de weersomstandigheden kunt u eventuele overlast bij de buren verminderen of zelfs voorkomen. Bij windstil en mistig weer is het minder verstandig om hout te stoken. Het ideale geval is dat de windkracht minimaal 2 is. Onder deze omstandigheden kan de rook makkelijker verwaaien en zal de rook en de geur niet blijven hangen. Wanneer de rook blijft hangen en er niet op een verantwoorde manier gestookt wordt, kan dit voor rookoverlast gaan zorgen en zullen de buren niet blij zijn.
Code groen
Bij code groen zijn de weersomstandigheden prima om de kachel te stoken. Er staat dan een klein windje en er is geen mist in de lucht. U kunt dan genieten van het houtvuur mits u verantwoord stookt. Hierbij is het belangrijk dat u stookt doormiddel van de 'Zwitserse Methode' (zie link hiernaast), het stoken van goed en droog hout én een kachel die voldoet aan het Ecodesign2022. Ook is het belangrijk dat het rookkanaal schoon is en minimaal 1 keer per jaar geveegd wordt.
Code oranje
Bij code oranje hebben de weersomstandigheden uw aandacht extra nodig. De meeste moderne houtkachels kunnen vaak wel gestookt worden onder deze omstandigheden, ondanks dat de kans aanwezig is dat de rook blijft hangen in de omgeving. Wanneer u een oudere kachel heeft en niet op een verantwoorde manier stookt kan er onder deze weersomstandigheden overlast ontstaan en is het advies om dan geen hout te stoken.
Het juiste stookadvies:
U kunt het beste het stookalert aanhouden van de NHK (Nederalndse Haarden- en Kachelbranche). Zij houden rekening met weersomstandigheden die wel realistisch zijn en is daarom betrouwbaar om aan te houden. Het stookalert van de NHK houdt rekening met allerlei factoren, namelijk: windkracht, temperatuur en de vochtigheid in de lucht. Een groot voordeel is dat het overlast verhelpt en om onnodige luchtvervuiling te voorkomen. Het NHK betrekt data van een andere bron, namelijk Open Weather Map. Wanneer je bij het Stookalert van het NHK de woonplaats invuld, meet deze op de precieze tijd. Het stookalert ververst continue.
Voorkomen van Stookwijzer.nl
Stookwijzer.nl is van het RIVM en diverse gemeenten. De methode achter Stookwijzer.nl is echter niet optimaal. Zij houden geen rekening met realitsische en lokale weersomstandigheden maar met een algemene formule. Een belangrijk nadeel van Stookwijzer.nl is dat het zich baseert op de windsnelheid in plaats van de luchtkwaliteit, omdat er bij lage windsnelheden meer klachten binnenkomen. Vandaar dat het advies hierin vaak afwijkt van de daadwerkelijke luchtkwaliteit. Vaak gebeurt het dat Stookwijzer.nl het afraadt om te stoken terwijl de weersomstandigheden prima zijn óf juist andersom.
Handhaven en boetes
Wanneer de Stookwijzer Code Rood aangeeft blijkt er op veel van die moment juist een goede luchtkwaliteit te zijn. Dit wil zeggen dat de Stookwijzer geen juridisch houdbaar handhavingsinstrument is. Dit is waarschijnlijk de reden waarom bepaalde gemeenten ervoor kiezen om niet te handhaven op basis van de Stookwijzer maar deze vooral gebruiken voor politiek gedreven communicatie en ontmoedigingscampagnes.
Nadelen van de Stookwijzer
- Algemene berekeningen, geen realistische analyses
- Vaak geeft de Stookwijzer een negatief advies over het houtstoken
- Stookwijzer houdt geen rekening met verantwoord stookgedrag
- Het stookadvies wordt altijd voor een periode van 6 uur aangehouden.
Conclusie
Het stookalert moet niet worden gezien als een stookverbod. Het is vooral bedoeld om de stoker alert te maken op mogelijk beperkende omstandigehden. U bent als stoker altijd zelf verantwoordelijk voor het maken van de juiste keuze. Voor een écht betrouwbaar stookadvies gebruik je het Stookalert van het NHK. Voer je woonplaats in op het NHK stookalert en ontvang direct een betrouwbaar advies op basis van realistische data!